Biometa Finland Oy on kehittänyt ja testannut lietelannan ravinteiden täyskierron mahdollistavaa biotuotteiden valmistusprosessia tilakohtaiseen lannoite- ja kuiviketuotteiden valmistukseen aiemmassa MAA-BIO-kärkihankkeessa.
BIOTRIO-hankkeen tavoitteena on tutkia hajautetusti toimivien biotuotelaitosten toiminnan ja peltojen ravinnetaseiden optimointia keskitetysti, biotuotelaitosten tuottaman uuden lantakuivikkeen vaikutusta ravinteiden kiertoon maatiloilla sekä biotuoteprosessissa ja sen optimaalisia tuoteominaisuuksia tiloilta ulosmyynnin aloittamiseen. Lisäksi tutkitaan biotuotelaitoksen nestemäisen lannoitejakeen lannoitusominaisuuksia ja sen laadun optimoinnin vaikutuksia satoisuuteen ja torjunta-aineiden käytön vähenemiseen. Tämä mahdollistaa optimoidun kokonaisvaltaisen lannan ravinnekierron ja taloudellisen lisäarvon syntymisen maatiloille uusien tuottavien hyödykkeiden ja niiden markkinapotentiaalin kautta.
Hankkeen tuloksia hyödynnetään laaja-alaisesti taloudellisesti kannattavien tilakohtaisten ravinteiden kierrätyksen tuotteiden ja palveluiden synnyttämisessä sekä Suomen ruokatalouden toimintaedellytysten varmistamisessa. Onnistuneilla biotuotetalouden ravinteiden kierrätyksen esimerkeillä arvioidaan olevan potentiaalisia kiertotalousmarkkinoita merkittävästi aktivoiva vaikutus Suomessa sekä ulkomailla. Samalla uusimpien digitalisaatiota hyödyntävien automaatioratkaisujen kehittäminen tarjoaa merkittävän uudentyyppisen ravinnetuotannon palveluliiketoimintamahdollisuuden biotuotelaitos-konseptin muodossa ja niiden massatuotannon sekä keskitetyn etähallinnan. Lisäksi IoT- ja pilvipohjainen periaate mahdollistaa tulevaisuudessa myös muiden kehittyneiden laskenta-, ja optimointipalveluiden tarjonnan maatiloille samalla digitaalisella alustalla, jossa huomioidaan myös alueellinen ravinnekierron optimointi.
BIOTRIO-hankkeessa tutkittiin, kehitettiin ja optimoitiin biopohjaisia tuotteita. Biotuotelaitos prosessoi lietelantaa ja tuottaa siitä neste- ja kuivajaetta, sterilisoitua lantakuiviketta, sekä biokaasua. Neste- ja kuivajakeen ravinnesuhteet ovat optimaalisessa muodossa. Nestejae on typpipitoinen jae, jonka todettiin nostavan satotasoa testien perusteella 15 %. Kuivajae taas on fosforipitoinen jae, joka soveltuu hyvin nurmelle. Neste- ja kuivajakeen peltolevityksen optimoinnin perusteella tilallinen voi säästää ostolannoitteiden määrässä. Lannanlevityksen logistiikkakustannuksissa voidaan myös säästää verrattuna käsittelemättömään lietelantaan. Tilan omasta lannasta valmistetulla sterilisoidulla lantakuivikkeella voi tilallinen korvata ostokuivikkeet täysin.
Juha Sipilän hallituksen hallitusohjemassa on asetettu tavoitteeksi lisätä ravinteiden talteenottoa erityisesti Itämeren ja muiden vesistöjen kannalta herkillä alueilla siten, että vähintään 50 % lannasta ja yhdyskuntajätevesilietteestä saadaan kehittyneen prosessoinnin piiriin vuoteen 2025 mennessä. Osana hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön –kärkihanketta toteutetaan myös Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma.
Kokeiluohjelmalla rahoitetaan biomassojen ravinteiden kierrätystä edistävää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä yritysten investointeja. Tavoitteena on biomassojen prosessoinnin, kierrätyslannoitevalmisteiden tuotannon ja tuotekehityksen, ravinteiden kierrätyksen logistiikan ja palveluratkaisujen edistäminen sekä korkean jalostusasteen tuotteiden kehittäminen biomassoista.
Biometa Finland Oy kehittää teknologiaa ravinteiden kierrätysketjun ongelmien ratkaisuun. MAA-BIO-hankkeessa jatketaan tuotteistamisasteelle kokeellisella tutkimuksella aloitetetut projektit (Maa- ja metsätalousministeriön tukema Pilot-projekti ja Tekes-rahoitettu EPA-projekti).
Hankkeen tavoitteena on toteuttaa energia- ja kustannustehokas prosessi lietelannan käsittelyyn ravinteiden korkean kierrätysasteen mahdollistamiseksi. Keskeisenä on kiinteän ja nestemäisen jakeen tehokas ja oikea-aikainen prosessointi erillään ja yhdistetysti. Tähän tarkoitukseen sovelletaan nopeaa läpivirtausreaktori-periaatetta, ja aiemmassa projektissa kehitettyä kiintoainepitoisen orgaanisen jakeen termistä hydrolyysiperiaatetta.
Hankkeessa kehitetään myös ratkaisuja orgaanisen kiintoaineen hyödyntämiseen maatilakohtaisesti. Tavoitteena on tuottaa korkealaatuista ja hygienisoitua kuiviketta prosessoimalla lietelannan kiinteää jaetta uudella tavalla. Erityisesti tavoitellaan korkeaa kiintoainespitoisuutta ja energiaomavaraista prosessia.
Hankkeen kokonaisbudjetti ja ohjelmasta myönnetyn tuen osuus: 494.800 euroa, josta tukea on myönnetty 50 %.
Operator: Apix Messaging Oy
(003723327487)
Finvoice address: 003721784721
EDI ID: 003721784721
Copyright © 2025 Biometa Finland Ltd. All rights reserved. Website and maintenance DIGIAGENTTI